Η μαστίχα Χίου είναι ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στις νότιες περιοχές της Χίου. Αποτελεί τη ρητινώδη έκκριση του μαστιχόδενδρου, ενός αειθαλούς δένδρου που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου. Εκκρίνεται από επιφανειακές τομές που πραγματοποιούνται στον κορμό και στα κλαδιά του δέντρου με αιχμηρά εργαλεία και στάζει υπό τη μορφή δακρύων. Στα αρχαία χρόνια η μαστίχα Χίου ήταν ευρύτατα διαδεδομένη και χρησιμοποιούνταν κυρίως για την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών. O Ιπποκράτης έχει αναφερθεί εκτεταμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας, ενώ ο Διοσκουρίδης έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο «De material medica», επισημαίνοντας τη χρήση του μαστιχέλαιου (olium soavissimum) στις παθήσεις της μήτρας, ως ήπιο θερμαντικό, στυπτικό και μαλακτικό.
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των ευεργετικών ιδιοτήτων της μαστίχας Χίου και των συστατικών της. Οι κυριότερες ιδιότητες της μαστίχας Χίου είναι η αντιοξειδωτική δράση, η αντιμικροβιακή δράση, η πρόληψη και θεραπεία παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, η επούλωση τραυμάτων και η συμβολή στην στοματική υγιεινή. Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες η μαστίχα Χίου εμφανίζει αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την ισχυρή προστατευτική δράση του φαινολικού εκχυλίσματος της μαστίχας Χίου έναντι της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παθοφυσιολογία της αθηροσκλήρωσης. Επιπρόσθετα, το αιθέριο έλαιο της μαστίχα Χίου φαίνεται ότι έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι στα στα Gram θετικά και Gram αρνητικά βακτήρια, καθώς και σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
Μια άλλη σημαντική ιδιότητα της μαστίχας Χίου που έχει μελετηθεί αρκετά είναι η επίδραση της στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική δράση της μαστίχας στην αντιμετώπιση φλεγμονών του στομάχου και στην θεραπεία του έλκους του δωδεκαδάκτυλου. Πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν έντονη αντιμικροβιακή δράση της μαστίχας στο πεπτικό σύστημα και σημαντική συμβολή της στην υγιεινή του γαστρεντερικού σωλήνα. Πολλές κλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν τα παραπάνω αποτελέσματα και έδειξαν ότι μικρές ποσότητες μαστιχέλαιου καταπολεμούν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με την επίδραση της μαστίχας στη στοματική κοιλότητα ερευνητικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει τη συμβολή της μαστίχας στην πρόληψη της τερηδόνας και των περιοδοντικών παθήσεων καθώς και στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας.Όσον αφορά στη δράση της µαστίχας Χίου κατά του H. pylori, υπάρχουν πολλές δηµοσιευµένες µελέτες από το 1984, µία µόλις χρονιά µετά την αποµόνωση του βακτηριδίου. Oι µελέτες αυτές προέκυψαν από εκτεταµένες έρευνες in vitro και in vivo και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των παραδοσιακών εφαρµογών της µαστίχας για αντιµετώπιση του πεπτικού έλκους. Οι αντιµικροβιακές ιδιότητες της µαστίχας οφείλονται σε διάφορα συστατικά της σύνθεσής τους που φαίνεται πως επενεργούν συνεργικά. ?εν είναι γνωστός ακόµη ο µηχανισµός δράσης της µαστίχας κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Θεωρείται πιο πιθανό ότι συστατικά της µαστίχας απορροφώνται από το αρνητικό κατά Gram πρωτεϊνικό περίβληµα του βακτηριδίου και έτσι το καταστρέφουν.
Έχει βρεθεί ότι η µαστίχα καταπολεµά το H. pylori και η συνιστώµενη δοσολογία είναι 1gr ανά ηµέρα (λήψη σε µορφή σκόνης πριν από το πρωινό). Στην πλειονότητα των ασθενών οι έρευνες έδειξαν ότι έπαυσε ο πόνος και θεραπεύθηκε το γαστρικό ή δωδεκαδακτυλικό έλκος µέσα σε 2 εβδοµάδες.
Μια άλλη θεραπευτική δοσολογία είναι 2 gr/ηµέρα (1gr το πρωί και 1gr το βράδυ πριν από τον ύπνο) για 2-4 εβδοµάδες. Σε περιπτώσεις δυσπεψίας, η δοσολογία είναι 500 mg/ηµέρα. Η αγωγή µε µαστίχα (σε δοσολογία 1-2 gr/ηµέρα) δεν παρουσιάζει παρενέργειες, αλλά καλό είναι να γίνεται έπειτα από συνεννόηση µε γιατρό.
Περιγραφή