Αλεύρι από Καλαμπόκι:
αλεύρι από καλαμπόκι για αρτοσκευάσματα, χωριάτικο ψωμί και για ψωμί από καλαμπόκι. Βελτιώνει τη γεύση και δίνει εντονότερο κίτρινο χρώμα.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ
Μπομπότα
Υλικά
• 500 γρ. αλεύρι καλαμποκίσιο
• 500 γρ. αλεύρι άσπρο
• 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι στεγνή
• 1/2 λίτ. ζεματιστό νερό
• 2 κουτ. γλ. αλάτι
• 1 γερή κουταλιά μέλι
• 1 κουτ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
• 100 γρ. σταφίδες μαύρες
Εκτέλεση
Bάλτε στο μπόλ του ζυμώματος ή στο μίξερ το καλαμποκίσιο αλεύρι και περιχύστε το με το ζεματιστό νερό. Ανακατέψτε να βραχεί όλο και αφήστε το να γίνει χλιαρό. Συνεχίστε με την κανονική διαδικασία. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή. Πλάστε το ψωμί σε ταψάκι Νο 30. Λαδώστε το χωρίς τσιγγουνιά και πασπαλίστε το με σουσάμι. Πατήστε τη ζύμη με τις παλάμες να απλωθεί ομοιόμορφα. Αλείψτε την επιφάνεια με ζεστό νερό, πασπαλίστε σουσάμι και πατήστε με τις παλάμες. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε το ψωμί γύρω γύρω, αρχίζοντας από την περιφέρεια και φτάνοντας μέχρι κάτω. Αφήστε αχάραχτο το κέντρο. Αφήστε το να ανέβει, και ψήστε ως συνήθως. Τρώγεται πολύ ωραία ζεστό ή χλιαρό, είναι όμως καταπληκτικό μετά από δύο τρεις μέρες.