Περιγραφή
Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού, ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ,οι οποίοι το καλλιεργούσαν συστηματικά κυρίως για την παρασκευή ψωμιού.(Ο πυθαγόρας το πρότεινε στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή). Υπάρχουν αναφορές στη βίβλο για τη χρήση του κεχριού σε τύπο άζυμου ψωμιού. Το κεχρί είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη η άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι. Το κεχρί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο ένα ανόργανο στοιχείο που εκτελεί πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό. Το κεχρί έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στόν οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το σώμα και βελτιώνει την διάθεση. Το Κεχρί είναι μια από τις αγαπημένες τροφές των χορτοφάγων, γιατί με τις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στο στομάχι ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό με καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Λόγω του μαγνησίου που περιέχει το κεχρί είναι κατάλληλο για αθλητες που προπονούνται εντατικά πχ ποδηλάτες ,δρομείς μεγάλων αποστάσεων οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια. Οι νιφάδες κεχριού μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ καλό πρωινό γεύμα, αν σε αυτό προσθέσουμε μέλι, κανέλα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και το αγαπημένο μας φρούτο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Όλα αυτά μέσα σε φυτικό ρόφημα αμυγδάλου ή καρύδας και στην συνέχεια προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε το γλυκαντικό της αρεσκείας σας όπως σιρόπι σφενδάμου ή αγάβης.