Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο. Από το παρελθόν στο μέλλον
Το ξεχασμένο χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, είναι ο καρπός της χαρουπιάς, ενός αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί στις χώρες της Μεσόγειου αλλά συναντάται και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Συρίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και ιδιαίτερα της Κύπρου η οποία αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα. Ο καρπός αυτός έθρεψε γενιές και γενιές ανά τους αιώνες, από την αρχαία Ελλάδα έως την Συρία και από την αρχαία Αίγυπτο έως την εποχή του Χριστού. Ο λόγος της διάδοσης του; Τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά και η ευκολία παραγωγής του! Σήμερα παραμένει ξεχασμένο, στην χώρα μας δεν καλλιεργείται μαζικά παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα σε μικρές μονάδες καθώς επικράτησε στην σκέψη μας σαν τροφή για ζώα ή σαν λύση ανάγκης σε περιόδους πείνας και στέρησης.
Η θρεπτική αξία του χαρουπιού
Το αλεύρι από το φύτρο του χαρουπιού περιέχει :
Όπως είναι φυσικό περιέχει φυτικές ίνες, λιγνίνη και κυτταρίνη σε ποσοστό περίπου 10%-12%,
Αναλυτικά τα ανόργανα στοιχεία του φύτρου του χαρουπιού σε mg/100g καθαρού προϊόντος
Δοκιμάστε λοιπόν το αλεύρι από χαρούπι και προσθέστε το στις συνταγές μαζί με κανονικό αλεύρι ή χρησιμοποιήστε το μόνο του ως υποκατάστατο της σκόνης κακάο για να προσδώσετε στον οργανισμό σας ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε επίσης το χαρουπόμελο σαν το πετιμέζι ή το μέλι. Το χαρουπάλευρο και τα προϊόντα από χαρούπι, δεν θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής και μπορούν να καταναλωθούν ασφαλώς από όλες τις ηλικιακές ομάδες ατόμων στα πλαίσια μιας γενικότερης υγιεινής διατροφής.