Με το πέρασμα των χρόνων, έχει χαρακτηριστεί ώς η «χρυσή τροφή» των Ίνκας ενώ πολλοί την αναφέρουν ως τη «μητέρα όλων των σπόρων».Ουσιαστικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημητριακό που χρησιμοποιείται κυρίως με τον ίδιο τρόπο όπως το σιτάρι και το ρύζι.
Οι σπόροι κινόα περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ένα ισορροπημένο φάσμα αμινοξέων υψηλής περιεκτικότητας σε λυσίνη και μεθειονίνη ενώ είναι αρκετά πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.Κατάλληλο για την παρασκευή μπισκότων και κέικ.