Οι Ίνκας αποκαλούσαν την κινόα “μητέρα όλων των σιτηρών” και την καλλιεργούσαν πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, οι πιο κοινοί τύποι κινόα που θα βρούμε είναι η κόκκινη, η λευκή και η μαύρη.
Οι βοτανολόγοι θεωρούν την κινόα ψευδοδημητριακό, δηλαδή ένα είδος φυτού που χρησιμοποιείται και έχει την ίδια διατροφική αξία με τα δημητριακά. Οι σπόροι των ψευδοδημητριακών μπορούν να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο. Διατροφικά, η κινόα είναι τρόφιμο ολικής άλεσης, δηλαδή καταναλώνουμε ολόκληρο τον σπόρο, χωρίς να αφαιρούμε κομμάτια για να το κάνουμε πιο γευστικό. Έτσι, δεν χάνουμε μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των άλλων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στον φλοιό της. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως η κινόα, περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Συγκεκριμένα, η κινόα περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι από τα λίγα φυτικά τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περιέχει όλα τα σημαντικά αμινοξέα. Επίσης, είναι γεμάτη με υγιεινά λιπαρά, με την μορφή του ελαϊκού οξέος, ένα “καλό” μονοακόρεστο λιπαρό, και του άλφα-λινολενικού οξέος, το Ωμέγα-3 που βρίσκουμε στα περισσότερα φυτά.